Ze is ruim twintig jaar een gewaardeerde collega bij De Zorggroep, maar dat betekent zeker niet dat ze al jaren hetzelfde werk doet. Wendy begon als vakantiekracht op een somatische verpleeghuisafdeling en sindsdien is haar werk altijd met haar ambities meegegroeid.
Terug in de tijd
‘Herinner je je die tijd nog? Konden we daar nog maar eens naar terug’, dat zeggen Wendy en haar (oud-)collega’s nog regelmatig, als ze elkaar spreken over hun vakantiewerktijd. “Ik wilde na mijn opleiding tot verzorgende IG direct aan het werk, dus ik deed al ervaring op in mijn zomervakantie. Gelukkig kon ik blijven, dat werk paste zó goed. Je kunt iets betekenen voor mensen die iets overkomt waar ze nooit rekening mee hielden. Voor mij voelde het alsof ik hen iets van hun zelfstandigheid en het vertrouwde huiselijke gevoel kon teruggeven.”
Opleiding opende nieuwe deuren
Ze omschrijft zichzelf als leergierig, is dat de reden dat Wendy via De Zorggroep de verkorte opleiding tot verpleegkundige niveau 4 ging doen? “Nou eerlijk gezegd was het eigenlijk een collega die me aanmoedigde, zelf had ik er niet direct aan gedacht.” Daar hoorde een stage in de thuiszorg bij. “Er ging een wereld voor me open. Je bent zonder collega’s op pad en wordt getriggerd om verder te kijken dan wat je ziet, om daarna te bepalen wat nodig is.” Die opleiding verliep soepel, dus besloot Wendy ook haar indicering-specialisatie te halen. En zo werd ze wijkverpleegkundige.“Het mooie is dat je in dit werk zoveel dingen aan elkaar moet kunnen knopen. Wat iemand vraagt is niet altijd wat nodig is. Een praktijkvoorbeeld daarvan is me altijd bijgebleven: een mevrouw die hulp vroeg bij het douchen. Toen we langskwamen, zagen we dat haar man dementie had en zij beiden handvatten nodig hadden om hiermee om te gaan. Dat douchen was eigenlijk een detail.”
Nieuwe ontwikkelingen in de wijkverpleging
Wendy rondde haar opleiding af in de tijd waarin wijkgericht werken een belangrijk speerpunt werd van De Zorggroep. “Meer preventief werken dan afwachten tot mensen zich melden voor zorg, eigenlijk. Door goed samen te werken met bijvoorbeeld huisartsen, weten we eerder wie helpende handen kan gebruiken. Daardoor hoeven mensen minder vaak hun vertrouwde thuis te verlaten voor een zorglocatie. Een concreet voorbeeld van een preventief middel dat we hiervoor kunnen inzetten, is de heupairbag. Een innovatieve riem die voorkomt dat mensen bij een val hun heup breken. Je ziet ‘m niet, maar hij werkt goed.”
Andere richting: managementfunctie
Met dit soort ontwikkelingen is Wendy onder meer bezig in haar (nog vrij nieuwe) functie als Ondersteuner teammanager thuis. “Ik ben het aanspreekpunt voor zes teams, om de teammanager te ontlasten.” Daar heeft ze wel wat voor achtergelaten. “Ik ben van regio Venlo naar Venray gegaan, om het gevoel van ‘iets nieuws’ compleet te maken. “Ik denk met warme gevoelens aan die tijd terug maar ik heb de eerste complimenten van mijn nieuwe team al binnen, dus ik sta volledig achter mijn keuze.”