Samen begint met...

Cecile.

“Op het moment dat ik solliciteerde wist ik niet eens dat deze speciale afdeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Venlo bestond”

Collega Cecile Soemers over haar werk als specialist ouderengeneeskunde met een bijzondere doelgroep.

Hoe vind je jouw eigen plek binnen De Zorggroep, waar je talenten volledig tot zijn recht komen? Alleen vanuit daar kun je samen met collega’s de beste zorg geven. Lees wat ‘die plek’ voor Cecile betekent, want via deze weg geeft ze graag een kijkje in haar werk als specialist ouderengeneeskunde bij De Witte Steen in Venlo. Daar woont een bijzondere doelgroep, namelijk mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). 

quote icons

“Samen proberen we oplossingen te vinden voor problemen of hulpvragen die niet zomaar in een boekje staan.” 

Cecile Soemers
specialist ouderengeneeskunde

Cecile gaat over een tijdje met haar welverdiende pensioen en ze is op zoek naar een opvolger die vol nieuwe energie deze plek van haar wilt overnemen. Daarom vertelt ze je graag meer over deze bijzondere werkplek.

De Witte Steen: een verassende ontdekking
“Het was in 2015 toen ik toevallig in aanraking kwam met De Witte Steen. Ik herinner me nog goed dat ik een open sollicitatiebrief stuurde naar De Zorggroep en de kans kreeg om een dag mee te lopen met een collega specialist ouderengeneeskunde. Op dat moment wist ik niet eens dat deze speciale afdeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Venlo bestond. Het was als een verrassende ontdekking, een kennismaking met een bijzondere doelgroep. De afdeling is gelegen in het mooie Auxilliatrixpark, aan de rand van het groen naast een oude boerderij en lijkt op een klein dorpje met huizen. Er is een groot activiteitencentrum waar diverse binnenactiviteiten worden georganiseerd. Buiten is er een grote hooimijt waar buitenactiviteiten passend bij de doelgroep worden gehouden. Je moet hierbij denken aan een BBQ, popconcert of sportdag. Het was een wereld waarin ik nog niet eerder had rondgelopen.  Een mix van jongere mensen die ernstig zijn aangedaan, vaak rolstoelafhankelijk met complexe zorgvragen.”

Multidisciplinair samenwerken
Cecile’s jarenlange ervaring in het ziekenhuis komen nu goed van pas. Want bij complexe zorgvragen werk je samen met andere disciplines, in goed overleg en multidisciplinair. “Een communicatieprobleem moet je samen oplossen met logopedie en ergotherapie in nauw overleg. Er moet heel goed samen bekeken worden welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn met betrekking tot het plaatsen van een bepaald communicatiemiddel (bijvoorbeeld een spraakcomputer of tablet) op de elektrische rolstoel en wat dat betekent voor het bedienen van het apparaat in relatie tot de fysieke mogelijkheden van een bewoner. Dankzij de technische vooruitgang hebben bewoners veel meer mogelijkheden dan vroeger om zelfstandiger te kunnen functioneren en hebben dus een betere kwaliteit van leven in het woonzorglocatie. Passende zorg dus.

Samenwerking met andere disciplines is erg belangrijk, en iedereen heeft daar een rol in. De psycholoog, fysiotherapeut, beweegagoog, ergotherapeut, logopedist, diëtist, psychomotore therapeut, activiteitenbegeleider, maatschappelijk werker en geestelijke verzorger dragen allemaal hun steentje bij en maken het leven wat leuker voor deze bewoners. “Samen proberen we oplossingen te vinden voor problemen of hulpvragen die niet zomaar in een boekje staan. Soms moet je gewoon iets uitproberen. Soms werkt het en soms ook niet! Het vergt durf en creativiteit, en soms het nemen van risico’s. Maar als het werkt, merken we hoeveel plezier de bewoners ervan hebben. “

Na een switch weer terug naar mijn ‘oude nest’ 
“Het werken met jongeren met niet aangeboren hersenletsel vind ik ontzettend leuk, heeft veel uitdagingen en past beter bij mij dan de ouderenzorg. Ik besefte dat ik deze unieke doelgroep miste. Deze baan had me laten inzien dat de complexe zorgvragen niet gemakkelijk in protocollen passen. Het is als een puzzel die je samen met collega’s moet oplossen, met kleine veranderingen die vaak een groot effect kunnen hebben op het welzijn van de bewoners van De Witte Steen.”

Uitdagend en betekenisvol werk  
“Het mooie aan dit werk is de combinatie van problemen die je als huisarts tegen zou kunnen komen. Denk aan psoriasis, verstopte oren, galstenen, urineweginfectie, ingegroeide nagel. Of complexe neurologische problematiek, zoals: verstopte hersenvochtdrain, epilepsie, spasticiteit. En je krijg te maken met psychiatrische problematiek (stemmingsstoornissen, impulsregulatiestoornissen, agressie, psychofarmaca) en gedragsproblemen die net een beetje anders zijn dan bij de psychogeriatrie. Dat maakt dat er veel variatie is. Soms moet je snel handelen bij acute zaken, maar soms moet je vooral geduld hebben en voldoende tijd nemen om een probleem te doorgronden en samen op te lossen.”

Volgens Cecile is het een van de meest boeiende aspecten om een band op te bouwen met bewoners. “Ze wonen vaak lang op De Witte Steen, en het is heel fijn om in die tijd een betekenisvolle connectie met ze op te bouwen. Het is niet alleen een kwestie van het oplossen van problemen; het draait om de interactie, het meedenken en het delen van ervaringen. Daarom is het fijn als een vaste arts voor langere tijd aan deze afdeling verbonden is.”

Aanbeveling van Cecile

Wegens pensioen gaat Cecile binnenkort deze bijzondere plek bij De Zorggroep verlaten. In het team van De Witte Steen zijn nieuwe collega’s van harte welkom, ze hebben je er graag bij als specialist ouderengeneeskunde. “In Nederland zijn er maar weinig plaatsen waar mensen met niet-aangeboren hersenletsel in deze grote aantallen bij elkaar wonen. Maak gebruik van deze unieke kans en ontdek of De Witte Steen jouw plek kan zijn, want samen begint met jou. “

Direct passende

vacatures in je mailbox?